Skidskytte

SK Bore Torsby skidskytte bedriver verksamhet för ungdomar, juniorer och senior

Om skidskyttesektionen

Skidskyttesektionen bildades 1964/1965. Första träningsgruppen utgjordes av ett tiotal utövare; Inge och Torsten Wadman, Torsten Bengtsson, Henry Ottosson, Sune Persson och Rune Mattson, Åke Lindström och Bo Gunnarsson, ledare var Ola Brekke.

Därefter följde framgångarna slag i slag. På 1990 talet hade klubben sin storhetstid som Sveriges överlägset bästa skidskytteklubb. Klubben har haft ett 20 tal aktiva olympier, mångla ledare på OS och VM, flertalet juniorvärldsmästare och upp emot 100 svenska mästare.

Några av våra OS medaljörer är Mikael Löfgren, Tord Wiksten och senast Linn Persson.

Ungdomar

Ungdomarna tränar skidskytte på onsdagar utomhus på Valbergets skidanläggning eller inne i Torsby Ski-tunnel. Det är ca 15 st aktiva ungdomar. Tränare är Per och Sandra Eriksson med hjälp av flertalet föräldrar. Träningen riktar sig till ungdomar mellan 8-15 år. För nybörjare finns det gevär att låna för att prova på en tid.

Skidskytte är en sport som kräver att föräldrarna engagerar sig i sporten, därför låter vi utbilda våra föräldrar med Svenska Skidskytteförbundets sk. Skidskyttekort, där vi lär ut grundstenarna i skyttevett – säkerhet, ärlighet, hänsyn och disciplin.

Juniorerna börjar oftast på skidskyttegymnasiet och tränar där tillsammans. Därför bedriver klubben ingen ren juniorträning. Skulle man vilja träna skidskytte och vara i åldern mellan 16-22 år så får man givetvis komma på onsdagar och träna med ungdomarna. Någon gång per år försöker våra juniorer besöka ungdomsträningen och träna tillsammans med ungdomarna. De äldre juniorerna som gått ut gymnasiet flyttar oftast till Östersund för att kombinera skidskytte och studier på högskolan. Idag tävlar 6 st juniorer aktivt för SK Bore Torsby.

Seniorer

Seniorerna som är 5 st aktiva och tävlar för SK Bore Torsby är elitåkare av högsta rang. Alla aktiva ingår i Svenska Skidskytteförbundets A-laget eller Utvecklings-laget. De bor i Östersund för att kunna kombinera optimalt skidskytte och ev studier.

Vi engagerar också våra föräldrar att hjälpa till med klubbens olika arrangemang såsom funktionärer i våra egna tävlingar, sälja lotter, mm. Allt detta gör vi tillsammans för att skapa en god gemenskap och sammanhållning, skidskytte skall vara roligt.